tisdag 28 januari 2014

Misslyckas/lösning


Huvudpersonen misslyckas med något 
och försöker komma på en lösning.

Siri ångrade att hon bjudit in honom. För två timmar sedan hade de träffats på caféet Del Sol, nere vid hamnen. Han kunde lite svenska och bra engelska, något som gjorde att de genast gled in i intressanta samtal om den portugisiska kulturen, om den konstnärliga aktiviteten i området och framför allt om smaken på de olika bakverken på caféet.
Siri hade aldrig sett så många olika bakelser och tårtor på en gång. Att välja blev en inre stress, en svidande oro i magtrakten - tänk om den bakelse hon valde till den starka cappuchinon med det konstfärdiga kanelhjärtat på mjölkskummet inte skulle vara den godaste, den mest minnesvärda? Hon skulle aldrig få veta.
Mannen som väntade på sin tur, ställde sig bredvid henne vid glasdisken och började förklara vad de olika bakverken innehöll. Det föll sig sedan enkelt att de slog sig ner vid samma bord, skrattande när Siri tog första tuggan på den runda kakan med tre olika färger på glasyr och fyllning.
Promenaden bort till husbilen blev en fortsättning på samtalet om  var man enklast hittar wifi. Mannen flera tips, förutom biblioteken som de flesta husbilsresenärer använde. Siri, som bloggade, betalade för att sitta på internetcaféer, men kunde hon få uppkoppling gratis, ja desto bättre!
Var han bodde och vad han sysslade med fick Siri inte grepp om. När hon frågade, berättade han något ovidkommande, samtidigt som han vek undan med blicken, tittade sig omkring i husbilen. Att hon åkte ensam verkade förbrylla honom. Han frågade flera gånger, gjorde sig vän med Kajsa genom att be om godbitar, som han gav henne när hon satt fint och vinkade med tassen.
Stämningen förändrades. Siri kunde inte ta på det, men började känna ett obehag. Mörkret utanför tätnade och kröp in genom fönstren. Hon tände fler lampor, även om det skulle tömma  bobatteriet, så att hon skulle få sitta i mörkret om hon inte senare körde några varv för att ladda det.
Hon trängde sig förbi honom och började stöka vid diskbänken. Drog fram bestick och en gryta. Snubblade på orden när hon mumlade att hon måste gå ut och handla. Mannen rörde sig inte, han betraktade henne nu intensivt. Han satt närmast dörren, hon nådde inte sin blå jacka utan att komma alltför nära hans vänstra arm. Hon såg en färggrann tatuering som slutade vid handleden. En drake, ett kors. Hon ville inte hämta sin plånbok så länge han fanns i bilen, men tog på sig en tröja över den tunna blusen. Hon frös.
-Ja, då ska jag gå och handla så jag får något att äta ikväll, kul att träffa dig, sa hon med en röst som gick upp i falsett.
Mannen svarade inte.

2 kommentarer:

  1. Otäck situation. Tur att hon har Kajsa. Liknande situationer som många (de flesta?)kvinnor har varit med om. Mannen verkar inte ha planer på att gå. Vill veta hur det går.

    SvaraRadera
  2. Hua va läskigt! Du måste berätta hur det gick!

    SvaraRadera